Barszcz czerwony z fasolą
(Dla 6 osób)
Kategoria: Kuchnia polska, Rodzaj potrawy: Zupy
Składniki:
6 średnich buraków, marchew, pietruszka,
kawałek selera, 2 ząbki czosnku, puszka białej konserwowej fasoli, sól,
pieprz ,liść laurowy, szczypta kminku, szczypta majeranku, 3 ziarna
ziela angielskiego , 2 - 3 plasterki wędzonego boczku i łyżka oleju
Wielkopolskiego, 2 łyżki soku cytrynowego
Przygotowanie:
Boczek pokroić na cienkie paseczki. Warzywa i buraki zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.Boczek stopić na oleju Wielkopolskim, dodać rozdrobniony czosnek i pozostałe przyprawy oraz 5 szklanek wody i zagotować. Dodać starte warzywa i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym.
Dla ułatwienia sobie pracy najlepiej warzywa zetrzeć w malakserze na jarzynowej tarce, wówczas zupa okaże się daniem błyskawicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz