piątek, 29 czerwca 2012

Zdjęcie potrawy

Gęś nadziewana kaszą i grzybami
(Dla 6-8 osób)

Kategoria: Kuchnia polska, Rodzaj potrawy: Dania główne

Składniki:

Gęś, marchew, pietruszka, cebula, 6 suszonych grzybów, łyżka masła, półtorej szklanki kaszy gryczanej, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, jajko, olej Wielkopolski, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Gęś sprawić, usunąć pozostałe piórka, odciąć skrzydła. Skrzydła oraz, jeśli są, podroby ugotować wraz z grzybami, marchwią, pietruszką oraz cebulą i 4 szklankami wody. Powinno po ugotowaniu pozostać 3 szklanki wywaru.
Wywar przecedzić.
Posiekać wyjęte z wywaru grzyby, dodać kaszę, zieleninę, wywar oraz 3 łyżki oleju Wielkopolskiego. Chwilę gotować, aby kasza wchłonęła płyn. Ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kaszą wypełnić gęś, zaszyć białą bawełnianą nicią otwór i piec gęś najpierw w mocno nagrzanym piekarniku, a kiedy
się zrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 st. i dopiekać pod przykryciem z folii, od czasu do czasu polewając sosem.
Gęś piec tyle godzin, ile ma kilogramów, pod koniec pieczenia odkryć, aby się zrumieniła.
Upieczoną gęś najpierw przekroić na połowy, wyjąć kaszę, potem pokroić tuszkę na porcje. Podawać z kaszą ułożoną
na tym samym półmisku.
Klasycznym dodatkiem do świątecznej gęsi jest surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz