piątek, 29 czerwca 2012

Zdjęcie potrawy

Cukinia nadziewana mięsem
(Dla 4 osób)

Kategoria: Smacznie i zdrowo, Rodzaj potrawy: Dania główne

Składniki:

4 średniej wielkości cukinie (po 1 na osobę), 1/4 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz, sól, 1 łyżka sosu sojowego, 1 niewielka cebula jeśli ktoś ma — odrobina pasty z anchois lub drobno usiekane dwa fileciki, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego i jajko do smarowania cukinii w czasie pieczenia, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie:

Przyrządzić farsz mieszając mielone mięso z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekaną cebulą, pieprzem i ewentualnie anchois.

Cukinie poprzekrawać wzdłuż na połówki, wydrążyć. Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.

Napełnić wydrążone cukinie farszem, posmarować wierzch rozmieszanym z olejem Wielkopolskim jajkiem, umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem Wielkopolskim. Piec w średnio gorącym piekarniku co najmniej 30 min., kilkakrotnie smarując powierzchnię cukini mieszanką jajka z olejem Wielkopolskim.

W oryginalnym przepisie chińskim do farszu dodaje się krewetki, jednak chyba u nas rozsądniej będzie ograniczyć się do nadających ostry smak filetów anchois.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz