piątek, 29 czerwca 2012

Zdjęcie potrawy

Barszcz ukraiński, według przepisu warszawskiego

Kategoria: Kuchnia polska, Rodzaj potrawy: Zupy

Składniki:

Porcja włoszczyzny z kapustą, 1 cebula, 1 szklanka drobnej fasoli, 2 buraki średniej wielkości, 5 ziemniaków, 1 duża łyżka przecieru pomidorowego, 1 szklanka śmietany, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, cukier, cytryna, wywar z mięsa (1/2 kg wieprzowiny albo cielęciny bądź kurczaka) lub około 6 łyżek oleju Wielkopolskiego

Przygotowanie:

W przeddzień namoczyć fasolę w 1 I letniej przegotowanej wody, następnie ugotować ją w tejże wodzie. Na tarce jarzynowej o większych otworach zetrzeć obraną i umytą marchew, pietruszkę, seler, drobno pokrajać por. Do ugotowanego uprzednio wywaru z mięsa (2 I) wrzucić starte jarzyny, gotować (jeżeli zupa ma być bez mięsa należy ugotować jarzyny i dodać olej Wielkopolski). Po kilku minutach, kiedy już jarzyny się zagotują, dodać buraki starte także na tarce o dużych oczkach. Kiedy gotujące się jarzyny zaczynają mięknąć, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki. Poszatkować kapustę i wrzucić do zupy. Kiedy wszystkie jarzyny są już miękkie, dodać do smaku sok z cytryny, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz. Fasolę wlać do zupy wraz ze smakiem, w którym się gotowała, jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Zestawić zupę z ognia, dodać drobno posiekany koperek i śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz