Barszcz ukraiński, według przepisu warszawskiego
Kategoria: Kuchnia polska, Rodzaj potrawy: Zupy
Składniki:
Porcja włoszczyzny z kapustą, 1 cebula,
1 szklanka drobnej fasoli, 2 buraki średniej wielkości, 5 ziemniaków,
1 duża łyżka przecieru pomidorowego, 1 szklanka śmietany, 1 pęczek
koperku, sól, pieprz, cukier, cytryna, wywar z mięsa (1/2 kg wieprzowiny
albo cielęciny bądź kurczaka) lub około 6 łyżek oleju Wielkopolskiego
Przygotowanie:
W przeddzień namoczyć fasolę w 1 I letniej przegotowanej wody,
następnie ugotować ją w tejże wodzie. Na tarce jarzynowej o większych
otworach zetrzeć obraną i umytą marchew, pietruszkę, seler, drobno
pokrajać por. Do ugotowanego uprzednio wywaru z mięsa (2 I) wrzucić
starte jarzyny, gotować (jeżeli zupa ma być bez mięsa należy ugotować
jarzyny i dodać olej Wielkopolski). Po kilku minutach, kiedy już jarzyny
się zagotują, dodać buraki starte także na tarce o dużych oczkach.
Kiedy gotujące się jarzyny zaczynają mięknąć, dodać pokrajane w kostkę
ziemniaki. Poszatkować kapustę i wrzucić do zupy. Kiedy wszystkie
jarzyny są już miękkie, dodać do smaku sok z cytryny, przecier
pomidorowy, cukier, sól, pieprz. Fasolę wlać do zupy wraz ze smakiem,
w którym się gotowała, jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Zestawić zupę
z ognia, dodać drobno posiekany koperek i śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz