Cukinia z czosnkiem i zieloną pietruszką
(Dla 4 osób)
Kategoria: Elegancko w 5 minut, Rodzaj potrawy: Dania główne
Składniki:
2 cienkie nieduże młode cukinie, wagi około 50
dag łącznie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, pieprz i kilka kropel soku
cytrynowego do smaku.
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej Wielkopolski wrzucić pokrojoną cukinię, podsmażać przez 3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do podsmażonej cukinii i razem smażyć jeszcze 3 minuty, doprawiając solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i siekaną zieloną pietruszką.Cukinia tak przyrządzona jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, można ją podawać na gorąco lub lekko ostudzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz