piątek, 29 czerwca 2012

Zdjęcie potrawy

Cukinia z czosnkiem i zieloną pietruszką
(Dla 4 osób)

Kategoria: Elegancko w 5 minut, Rodzaj potrawy: Dania główne

Składniki:

2 cienkie nieduże młode cukinie, wagi około 50 dag łącznie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, pieprz i kilka kropel soku cytrynowego do smaku.

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej Wielkopolski wrzucić pokrojoną cukinię, podsmażać przez 3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do podsmażonej cukinii i razem smażyć jeszcze 3 minuty, doprawiając solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i siekaną zieloną pietruszką.

Cukinia tak przyrządzona jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, można ją podawać na gorąco lub lekko ostudzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz